Targu Jiu

5.C.2.2

 

 

Moduri de exprimare a libertatii

 

In decursul istoriei manifestarile de exprimare a libertatii de informatie , gandire si expresie au fost foarte controversate si de multe ori au sfarsit in drame . Pe de-o parte erau institutiile statului , regimurile politice iar de cealalta oameni obisnuiti , filosofii sau oamenii de stiinta.

O astfel de situatie s-a intalnit in  Evul mediu , cand conceptia despre umanitate , viata si societate era dominata de biserica si orice incercare de exprimare a libertatilor era pedepsita drastic.

In sec. XIV- XVI , reforma renascentista si religioasa , a permis o mai buna exprimare a libertatii dar a condus si la nasterea Inchizitiei.A fost o perioada dramatica pentru oameni vestiti precum Giordano Bruno si Galileo Galilei .

Deschiderea spre exprimarea libertatii a continuat in perioada Iluminista din sec al XVIII –lea , dar a generat de asemenea conflicte majore cu monarhia absoluta.

            In sec. XX , multe modalitati de exprimare a libertatii au fost sangeros reprimate de regimuri militare fasciste sau comuniste , facand posibile atrocitati precum holocaust-ul sau gulag-ul sovietic.

            In zilele noastre , noile tehnologii precum internetul si transmisiunea digitala prin satelit , ofera oportunitati fara precedent in promovarea libertatii de exprimare si informare .Actiunile autoritatilor in incercarea de a limita raspandirea ilegala sau daunatoare a informatiei prin aceste tehnologii , trebuie gandite cu grija pentru a asigura ca orice masura de acest fel nu limiteaza imensul potential pozitiv al acestor tehnologii.In mod evident ,limitarile in cazul acestor tehnologii se vor dovedi a fi o balanta intre apararea libertatii de exprimare si informare  si asigurarea protectiei impotriva oricarui abuz .

           

 

 

Scoala Generala Pompiliu Marcea ,Targu Jiu

ROMANIA