YALOVA

 

 Turkish of Press Freedom Under Attack in Honduras

 

 

HONDURAS’DA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ TEHLİKE ALTINDA

 

Honduraslı Başkan Manuel Zelaya’ yı kovan askeri darbeden sonra, üstünkörü bir sukünet ülkeye döndü: protestolar yavaşladı ve geçici hükümet 28 Haziran’dan beri uygulamada olan sokağa çıkma yasağını feshetti.

 

Ancak, sansür ve yabancı - yerel basın mensuplarına karşı yapılan kötü muameleyle ilgili şikayetler su yüzüne çıkmaya devam ediyor.

 

 Bir seri tutuklama, medya sansürü ve sansürdeki teşebbüsler  the Inter-American Commission on Human Rights, Reporters without Borders, Committee to Protect Journalists, Human Rights Watch, Amnesty International, the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) ve diğer insan hakları grupları tarafından ihbar edildi.

 

Darbeden sonraki sansür süresince, askerler “CNN en Español” ve “Venezuelan-based Telesur” gibi uluslararası televizyon ağlarının yerel yayınlarını kesti.29 Haziran’dan bir Reuters raporuna göre, sadece Pazartesi günleri çalışan çok az sayıda televizyon ve radyo istasyonu tropikal müzik çaldı ve yayınlanmış dizi ve yemek programlarını yayınladı. “The Tegucigalpa-based Canal 8”—devlete ait ulusal ulusal kanal— 24 saat boyunca bloke edildi. Özel kişiye ait  “pro-Zelaya Channel 36” kanalı yaklaşık bir hafta boyunca bloke edildi ve 4 Temmuz Cumartesi günü eski halini aldı.

 

Tegucigalpa- tabanlı, basın hakları savunma grubu “Comité por la Libre Expresión” nın müdürü Humberto Alexis Quiroz, zorla sansürlenmeyen gazetecilerin günah cezası korkusuyla kendilerini sansürlediklerini söylüyor.Quiroz, kanalların hepsinin açıldığını fakat hükümete karşı herhangi birşey yayınlamamaları için hepsinin baskı altında olduğunu da söyledi.

 

Basın hükümetin mikroskobu altında olmaya devam ediyor.  “Telesur”  ve “Venezolana de Televisión” (VTV) ‘dan altı muhabir Honduraslı polisler tarafından tutuklandı.Ertesi gün serbest bırakılmalarına rağmen, otellerini terketmemeleri için talimat verildi.Güvenlikleri için duydukları korkudan, o gün ülkeyi terkettiler- kimileri de kovulduklarını söylüyor.

 

Bu son olay 29 Haziran’da yabancı medya için çalışan yedi gazetecinin tutuklanmasından sonra meydana gelir.Bir AP raporu onların çilesinin canlı bir tanımını veriyor.

 

Çoğu silahlı en az on asker  “The Associated Press” ve the [state sponsored] Venezuela-tabanlı  televizyon ağı “Telesur” dan gazetecilerin kaldığı ve görevden alınmış Başkan Manuel Zelaya’ yı destekleyen onların teminatları olan protestoları durdurmak için açık bir teşebbüs içinde olan yayım araçlarının fişini çektikleri otele geldi. Garcia, bir Arjentinli gazeteci, ve Esteban Felix, bir Perulu fotoğrafçı, ve iki Nijaryalı asistan bir askeri tankla onu yakından takip eden başka bir askeri aracın içine bindirildi. Üstelik Telesur gazetecileri Adriana Sivori, yapımcı Maria Jose Diaz and kameraman Larry Sanchez’ da tutuklanmış.”Göçmen memurlarıyla konuşulduktan sonra tutuklananlar hızla serbest bırakıldılar.Gazeteci Sivori, “Bizi hiç provokasyonsuz ve hiç açıklamasız tutukladılar;Bu bize 1980’lerin diktatörlüğe geri döndüğümüzü hissettirdi” dedi.

 

İnsan hakları grupları ülkenin çoğu medya pazarı arasında sansürcülüğü anlatıyor.C-Libre “Kanal 5 TV’ nin müdürü Nahún Palacios’ e 30 Haziran’da istasyonunu basan güvenlik güçleri tarafından  saldırıldığını”  resmen bildirdi.Kurum ayrıca ordunun medyaya “ eğer kapatılmaktan kaçınmak istiyorlarsa fiilen Başkan Micheletti’nin hükümeti tarafından sağlanan bilgiyi yayınlamalarını ve Başkan Zelaya’nın işten alınmasını eleştirmekten geri durmalarını söylediğini” de anlattı.

Ancak, medya  Honduraslı askeri elinden henüz zarar görmemişti.Honduraslı Gazeteciler Birliği’nin başkanı Elán Reyes Pineda , Zelaya lehine protestocuların gazetecileri cadde protestolarında ve birkaç Tegucigalpa pazarının ofislerinde fırlatılan taş ve sopayla  tehtit etti.Hiç bir yara rapor edilmedi.  

Fakat, darbeden önce bile Honduras basın özgürlüğüyle tanınmıyordu.Özgürlük Evi, yıllık Basın Özgürlüğü araştırmasında  Hondurası “kısmen özgür” ve Gine-Bissau, Nijerya, Uganda, and Ukrayna’ nın hemen üstünde 106. özgür ülke olarak sınıflandırdı. Rapor “Konuşma ve basın özgürlüğünün anayasal olarak korunurken”, Manuel Zelaya hükümetinin pratikte bu haklara saygı göstermediğini iddia ediyor.

Honduras’ta gelişen durum  yabancı basının ön sayfa haberlerinde artık yok.Hem darbeden önce hem de darbeden sonra basın özgürlüğünün yokluğu, hakkettiği ilgiyi hiç görmeyen bir hikayedir.İnşallah, krizlerin doğrudan sonucu ötesinde hareket ettiğimizde medya haber vermek için daha fazla özgürlüğe sahip olacaktır.